Skip to content

Extraljus

extraljus på skåpbil

Extraljus för bilar

Ett extraljus är precis vad det låter som, en extra lampa som monteras fram på bilen för att ge mer ljus. 

Att addera extraljus till ditt fordon gör en avsevärd skillnad mot att enbart köra med fordonets ursprungliga ljus. Ökad synlighet är ökad säkerhet. Förutom bättre belysning ger extraljus ditt fordon ett tilltalande utseende

extraljus på transportbil

Halogen, LED eller Xenon?

Extraljus kommer i olika former med olika mycket ljus. Det finns i ljusteknikerna Halogen, LED och Xenon. Vilken av teknikerna du föredrar är en smaksak.

Halogen

Halogenljus är vad som sedvanligt används som extraljus. Halogenljuset är ofta tillräckligt i tätbefolkat områden där föraren måste blända av ofta, men i glesbygden kan det vara bra att ha lite starkare extraljus.

Xenon

Xenon är ett effektivt extraljus, du får ut väldigt mycket ljus.  Men i södra Sverige klarar man sig oftast utan eftersom du nästan måste släcka extraljuset innan varje krön för om du inte bländar av så är ljuset så starkt att mötande bilar nästan kör av vägen.

Xenonlamporna använder en ljusbild med blåvit färg vilket för många förare upplevs som  mindre jobbigt för ögonen eftersom det påminner mer om dagsljus.

Extraljus LED-lampor

LED

LED-lamporna är väldigt ljusstarka och flera fördelar. LED-lampor kan vara mer kompakta till storleken än både Xenon och Halogen. LED-lampor har dessutom lägre strömförbrukning. Dom är  hållbara och har en väldigt lång livslängd. Ibland t.o.m längre än bilens livslängd. Men det finns även nackdelar. Räckvidden är inte lika stor i förhållande till Halogen och Xenon av bra kvalitet.

När man kommer till priset så är det högre. Både Xenon och LED-lampor kostar från 1000 kr och uppåt, medans det billigaste halogenlamporna bara kostar några hundra kronor.

Kontakta oss för personlig rådgivning

Fordonssystem är stationerade i Stockholm på Dumpervägen 6, 142 50 Skogås. Vi hjälper företag med bilinredning anpassade efter kundens behov. Hos oss kan du alltid boka en kostnadsfri rådgivning för att hitta den bästa lösningen.